Lucka 23 i Bepps Julkalender
1 december 1934 är första dagen att öppna luckan i den första adventskalendern gjord av papper som säljs i Sverige. 89 år senare är vi stolta att presentera Bepps digitala julkalender med daglig lucköppning – vi hoppas att ni finner stort nöje i denna kalender!
Kristofer delar med sig av ett recept på en kaka… som kanske inte är så julig, men som kan passa till nyårsfesten eller andra festligheter under året.
Kristofer Bjernflo, Lager
Mörk tryffelkaka
Gör gärna denna kaka i god tid före den ska serveras. Den kan göras upp till fyra dagar i förväg. Förvaras i kylen. Välj en choklad av hög kvalitet med en kakaohalt på 70 %. En aning salt i kaksmeten lyfter fram chokladsmaken lite extra!
- 8 personer
- 55 min + 2 tim i kylen
Ingredienser
Kakbotten:
- 150 g smör
- 3 dl strösocker
- 1 dl kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
Tryffel
- 1 ½ dl vispgrädde
- 2 msk smör
- 200 g mörk choklad
Servering
Färska frukter och bär efter tillgång, citronmeliss eller mynta, florsocker att pudra över.
Baka mörk tryffelkaka
- Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Sätt ugnen på 175 grader
- Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan.
- Rör ner socker, kakao, vaniljsocker och salt.
- Rör ner ett ägg i taget och sist mjölet.
- Bre ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten.
- Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från plattan.
- Hacka choklad, rör ner och låt smälta.
- Låt tryffeln halvstelna i kylen i cirka 1 timme. Bre tryffeln över kakan.
- Låt stå kallt minst en timme före servering.