cropped-favicon.png

Lucka 20 i Bepps Julkalender

1 december 1934 är första dagen att öppna luckan i den första adventskalendern gjord av papper som säljs i Sverige. 89 år senare är vi stolta att presentera Bepps digitala julkalender med daglig lucköppning – vi hoppas att ni finner stort nöje i denna kalender!

Idag bjuder Jörgen på inspiration till köket med recept för en rätt som passar midsommar och påsk, och varför inte till julbordet?

Jörgen Andersson, Servicetekniker Specialmaskiner

Matjessilltårta.

6–8 portioner.

Ingredienser:

Botten:
100 g smör
200 g kavring

Fyllning:
Ca 200 g matjessill
4 gelatinblad
½ rödlök
2 hårdkokta ägg
2 msk kaviar, typ Kalles
3 dl gräddfil
2 dl crème fraiche
1 krm salt

Garnering:
1–2 matjessillfiléer
1 dl hackad gräslök
2 rädisor och rödlöksringar

Gör såhär:

Botten:
Spänn fast bakplåtspapper i botten av en pajform med löstagbar botten (ca 24 cm diameter). Smält smör. Skär kavring i bitar och mixa i matberedare med kniv. Häll i det smälta smöret och mixa några varv till. Tryck ut smulorna jämnt i formen och upp på sidorna. Kyl ca 20 minuter.

Fyllning:
Låt sillen rinna av och finhacka den. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10minuter.
Skala och finhacka lök och ägg. Blanda de hackade äggen med kaviar, gräddfil, crème fraiche och hackad matjessill. Salta blandningen. Krama ur gelatinbladen och smält dem i 1 msk vatten på låg värme under omrörning. Låt svalna och rör ned gelatinet i sillröran. Häll blandningen i pajskalet. Ställ formen plant och kallt minst 3 timmar, gärna över natten.

Garnering:
Torka av sillfiléerna och skär dem på snedden i smala bitar. Garnera tårtan med sillbitarna i mitten och hackad gräs- och rödlök i en ring runt kanten. Placera rödlöksringar och utskurna rädisor på toppen.