Ola Bengtsson på
Uppåkra Församling

DET GRÖNA HOS DIG

Ola Bengtsson
Husqvarna för arbete och fritid

I Uppåkra ligger den ljusa tegelkyrkan från 1800-talet intill det arkeologiska centrat. På en liten höjd omgärdad av höga träd skyddas byggnaderna mot vinden från åkrarna omkring. Uppåkra församling ansvarar för utomhusmiljön kring minneslunden i Flackarp, församlingsgården i Hjärup och kyrkorna i Knästorp, Görslöv, Särslöv, Mölleberga och såklart i Uppåkra. Mannen bakom ansvaret heter Ola Bengtsson och till sin hjälp både hemma och i arbetet har han Bepps.

Har du alltid varit intresserad av trädgårdsskötsel?

"Egentligen har det nog bara blivit så. Jag utbildade mig till lastbils- och bussmekaniker, men så invigde min morfar mig både i kommunen i Södra Sandby och hans odlingar till Flyinge Plantshop. Så jag är helt självlärd inom det här faktiskt."

Med trädgårdsarbete i arbetet, hur funkar det med grönskan hemma då?

"Man kan tro att jag är trött på trädgårdsskötsel efter en arbetsdag, men det är liksom inte samma sak hemma.” Ola är en man med glatt humör som verkar se det roliga i allt. ”Jag håller mig också mycket vid sidan av trädgården, jag har nämligen ved. Jättemycket ved. När bekanta har fällt träd så kör de hem virket till mig istället för att köra det till tippen. Jag har värmt huset med ved sedan 1997 och aldrig köpt ett enda vedträ."

"När det gäller motorsågar, då väljer jag Husqvarna alla dagar. Både i arbetet och hemma."

Det verkar gå åt en hel del ved?

"Mellan 20 och 25 kubik på ett år. Nu på våren avsätter jag och min fru sex dagar när vi klyver upp det vi har och sen får det ligga till hösten innan vi täcker över det. Det är en del jobb, men med rätt grejer funkar det fint", skrattar Ola. "Och rätt grejer är sågar från Husqvarna", lägger han snabbt till.

Varför just Husqvarna?

"När det gäller motorsågar, då väljer jag Husqvarna alla dagar. Både i arbetet och hemma. Det är det jag alltid använt och jag har aldrig blivit besviken. Och när det är nya lösningar på maskinerna kan jag alltid diskutera dem med teknikerna på Bepps."

Väljer du Husqvarna i arbetet också?

"Så långt jag kan. Sen jag kom till Uppåkra är det alltid Bepps vi vänder oss till, det var mitt krav", säger Ola och ler brett. "Trimmers, häcksaxar och röjsågar. Vi gör årsservice på våra maskiner själv här, och om det blir problem så lämnar vi in dem på service hos Bepps. Och sen Bepps öppnade i Lund har vi ju dem bokstavligen runt knuten."

Vad är viktigt för dig när du väljer en produkt?

"Säkerheten. Och mer och mer blir det miljön. Det är Bepps som har visat allt nytt som kommit in inom miljövänliga maskiner, längre batteritid och kraftfull prestanda. Med eldrift slipper jag både tyngden, ångorna och vibrationerna från bensindrivna maskiner. Man klarar att arbeta väldigt mycket längre med eldrivna maskiner. På det sättet slår miljövänliga maskiner två flugor i en smäll, de är ju bra för både människa och miljö. Där visar Bepps framtiden tror jag."

Vad ligger i din och Uppåkra församlings framtid?

"Vi kommer nog snart att behöva ett släp för att flytta en traktor. Och nästa år vill jag ha in en eldriven trädgårdstraktor." Olas intresse för eldrift går inte att missta sig på. ”I framtiden kunde vi ha ett par ryggbatterier som vi kan koppla till olika maskiner, det hade varit härligt."

OM OLA BENGTSSON
  • bor med sin familj i Harlösa
  • odlar Ingrid Marie-äpplen i sin trädgård
  • arbetar som förman i Uppåkra församling
  • 25 års erfarenhet av trädgårdsskötsel
  • kund hos Bepps i över 10 år
  • väljer alltid Husqvarna

Ola Bengtsson tipsar om...

Husqvarna 122C Trimmer

1 795.00 kr

Läs mer...

Husqvarna 122Hd60 Häcksax

3 900.00 kr

Läs mer...

Husqvarna 525Rx Röjsåg

3 990.00 kr

Läs mer...

Husqvarna Hörselskydd

280.00 kr

Läs mer...