Heatweed på
Lilla Kloster

DET GRÖNA HOS DIG

LILLA KLOSTER

År 2014 köpte Lilla Kloster sin första sensormaskin, en HeatWeed, av Bepps. Det var en stor investering för Lilla Kloster som sysslat med trädgårdsskötsel sedan 1999. Det lilla företaget har vuxit ständigt, och tack vare investeringen i den miljövänliga ogräsbekämparen HeatWeed från Bepps, tog Lilla Kloster ett kraftigt kliv framåt. En förmiddag i ett höstdisigt Klippan berättade VD Magnus Ågren och teknikerna Uffe Nilsson och Micke Olsson om företaget, deras samarbetspartners och självklart om ogräsbekämpning.

Vem är det som efterfrågar era tjänster?

"Det är främst kommuner och bostadsrättsföreningar. Klippans kommun, Ängelholms kommun, Lunds kommun och Peab i Malmö, det är väl dem vi gör flest arbeten för", berättar Magnus. "Klippan ska inte vara sen med att sticka ut näsan!"

Hur ser ert samarbete med Bepps ut?

"Det började på en mässa faktiskt. Där fick vi upp ögonen för HeatWeed och kvaliteten Bepps kunde garantera. Det var ett stort beslut att ta, men det är ofta bra att vara först med en ny produkt. Då har man ett par år på sig att lära sig maskinen och marknaden." Magnus tänker strategiskt och långsiktigt. "Den här produkten var ju lika ny för mig som för Kai och Krister på Bepps, och det har varit guld värt att de finns nära till hands för tips och råd. Har de inte vetat så har de alltid letat upp vad som behövts. Framförallt har Uffe och Micke som kör HeatWeed bra kontakt med Krister direkt."

"Det började på en mässa faktiskt. Där fick vi upp ögonen för HeatWeed och kvaliteten Bepps kunde garantera."

Vad är HeatWeed?

"Det är en metod för att bekämpa ogräs. Helt utan konstigheter, bara hett vatten. Direkt när du behandlat ett område kan barn och hundar gå där och det skadar ingen kringliggande växtlighet", berättar Magnus. "Vi använder en större sensormaskin som själv läser av marken och punktbehandlar, och tre mindre HeatWeeds som kommer åt smalare gångbanor."

Hur fungerar HeatWeed?

"Här har du en tank med 500 liter vatten." Uffe visar hur maskinen är arrangerad på ett släp bakom en fyrhjuling. "Vattnet hettas upp i brännaren bredvid, skickas ut via munstycket och håller 98 grader när det kommer ut. När vi kört över en grusplan med maskrosor kan vi vända oss om och direkt se hur bladen redan har svartnat." Micke plockar fram vad som ser ut som ett rejält spjut. "Det här munstycket kopplar vi på HeatWeed när vi ska behandla björnloka. Då sätter vi spetsen i roten, man får inte komma för långt, för då får man ingen effekt alls. Precis i roten ska det vara. Efter 30-40 sekunder börjar björnlokan dö och då är vi klara."

Hur är HeatWeed att arbeta med?

"Jätterolig!", utbrister Micke. "Ja, fast man tvivlade ju lite i början", inflikar Uffe. "Kan det funka med bara varmt vatten!? Men det gör ju det. När vi upprepar behandlingen fyra veckor senare är inte bara ogräset dött, utan även fröerna. Det är oslagbart."

Hur viktigt är det att värna om det gröna och vår miljö?

"Jätteviktigt", Magnus tvekar inte en sekund. "Vi har satt oss lite i framkant med HeatWeed nu, och hela utvecklingen går ju ditåt. Det är tack vare tekniken och kunskapen från Bepps som vi placerat oss där. Just HeatWeed är ett fantastiskt sätt att arbeta med miljö på. Och inte bara miljön för det gröna, utan också arbetsmiljön!"

OM LILLA KLOSTER
  • grundades 1999
  • arbetar med trädgårdsskötsel och fastighetsskötsel
  • Magnus Ågren VD sedan 2007
  • bekämpar ogräs med HeatWeed sen 2014
  • verksamma i Klippan, Ängelholm, Lund, Malmö

Lilla Kloster tipsar om...

Heatweed Mid Serie

318 750.00 kr

Läs mer...

Holder X30

412 000.00 kr

Läs mer...

Fogelsta Bilsläp

11 900.00 kr

Läs mer...

Husqvarna Snöslunga

16 900.00 kr

Läs mer...